Jun 7, 2016

Rendang Ikan Tongkol







Bahan-bahannya :


1 ekor ikan tongkol saiz sederhana
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugur
Gula melaka - secukup rasa
Maggi® CukupRasa™ - secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis



Bahan hiris :


2 helai daun kunyit
8 helai daun limau purut



Bahan kisar :


12 biji cili merah (boleh tambah cili padi kalau nak lebih pedas)
3 cm halia
3 cm kunyit hidup
3 cm lengkuas
2 batang serai
15 biji bawang merah
6 ulas bawang putih 



Cara-caranya:


Potong ikan 2 cm tebal. Lumur ikan dengan air limau atau air asam jawa dan sedikit garam. Perap 15 minit dan bilas bersih. Goreng ikan yang telah dibilas, jangan terlalu garing, agak-agak dah elok masak, angkat dan toskan.
Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bahan kisar, daun kunyit, daun limau hingga naik bau.
Masukkan ikan, gula melaka, kerisik dan asam keping. Kacau rata.

Masukkan santan dan Maggi® CukupRasa™ secukup rasa. Masak hingga rendang pekat. Sesuaikan rasa, tambah Maggi® CukupRasa™ jika perlu. Kacau sebati. Tutup api.

from:google

Followers