Jun 8, 2016

POPCORN

3 sudu besar minyak (seeloknya minyak masak kelapa sawit tu)
1/3 cawan biji jagung (popcorn kernel)

Caranya :  Letakkan minyak, masukkan beberapa biji jagung.  Bila jagung tu dah 'pop' bolehlah masuk kesemuanya.  Tutup bekas & tunggulah letusan² berlaku.  Bila bunyi pop dah berhenti, boleh tuang popcorn tu dalam bekas lain.  Masa memasak tu, boleh goyang²kan periuk untuk pastikan kesemua biji jagung dah 'pop' dengan jayanya.  (boleh refer gambar dr blog terbabit ye... )

Bila dah siap popcorn nya tu, saya sediakan pula sadurannya.  Sadurannya saya gunakan resepi lain pula... Memang terbaiklah resepi ni!  Karamel yang saya buat kali ni memang cukup untuk 250gm corn kernel yang saya masak(4x 1/3cawan - saya habiskan kesemua jagung dengan menggandakan resepi sbyk 4x).  Jadi kalau anda hanya masak 1/3 cawan biji jagung, sadurannya ni buat 1/4 bahagian sahaja ok.

Resepinya saya ambil dr sini  .  Meh saya translatekan ye.. (resepi ini untuk 250grm popcorn kernel or 4 kali ganda resepi kat atas)

1 cup butter 
2 cup gula perang
1/4 cup corn syrup (saya guna maple syrup or boleh juga letak madu)
2 skvanilla ekstrak
1 sk soda bikarbonat

Cara²nya :  Cairkan butter, masukkan gula & syrup.  Kacau rata sampai sebati, bila dah sebati tutup api.  Masukkan vanila ekstrak & soda bikarbonat, kacau.  Then masukkan popcorn yang siap dimasak tadi... Gaul rata... 
Sedang menggaul popcorn dengan saduran.  Saya campurkan sedikit pretzel untuk naikkan rasa masin.  Boleh tambah peanut, almond or any kind of nut yang dibakar dahulu untuk dapatkan kelazatan yang maksimum!  
 Oh ye... jangan ingat dah boleh makan ye.  Popcorn yang sedap, mestilah dibakar dulu.  IIsshh.. lecehnya!!!  Yuppp.. Itulah perasaan saya bila memikirkan nak kena bakar pulak berkali² sebab saya buat banyak.  Tapi nak sedap punya pasal, saya sanggup mencuba. 
Tiha sedang transfer popcorn yang disadur untuk dibakar
 Bakar dalam preheated oven pada suhu 150c selama 30 minit (saya guna suhu 160c).  Since kuantiti popcorn saya banyak, terpaksalah bakar 3x.
Tunggu turn untuk dibakar.  
 Bila dah siap bakar, sejukkan.  Kemudian lerai²kan sebelum disimpan atau dimakan.  Tunggu sejuk dulu sebelum dileraikan tau, baru super rangup!  Seriously... rasa popcorn ni sedap sangat.  Setanding Garret yang mahal tu.  Memang berbaloi² & puashati.  walaupun ambil masa nak menyediakannya.. menegokkan anak² & Baba terkinja² kesedapan.  Pastinya Mama akan buat lagi.. dan lagii... hahahaha....
Sedang disejukkan sebelum dilerai²kan.  
Sapa² nak rasa popcorn yang sedap, wajib cuba resepi ni!!!  Memang lazat tak terkata.  Betul niii... CUBA TAUU!!  Babaiiii...

SUMBER:BLOG KINA


Followers