Jun 19, 2015

tips senang masak

ada kaedah paling mudah.



Tiga balang asas masakan lauk kat bawah ni :-

Once a week, biasanya weekend boleh buat rencahnya.


Semua ni blend.


***


Balang 1


Bawang putih


Bawang besar


Bawang merah
 
Balang 2

 
Cili kering yang direndam/direbus

 
Bawang merah / bawang besar

 
Sedikit bawang putih

 
Sedikit belacan

 
Sedikit minyak

 
Sedikit ikan bilis / kiub ikan bilis
 
Balang 3

 
Kunyit

 
Halia

 
Lengkuas

 
Buah keras

 
Serai
 
Semua-semua di atas adalah asas pada semua lauk kita (orang melayu ler)

 
Jadi, nak masak pun jadi mudah.

 
Contoh : Rendang

 
Semua balang perlu 1 + 2 + 3 + cili padi

 
Contoh : Asam pedas

 
Balang 1, Balang 2 dan sedikit dari Balang 3.

 
Contoh : Sayur

 
Balang 1

 
Contoh : Masak Lemak Cili Padi


 
Balang 1, Balang 3 + cili padi


 
Bahan-bahan mentah dan rempah-rempah tu kena la cari dan diada-kan, kan? ^_^


 

Followers