Jun 19, 2015

NASI AYAM SEDAP

bahan utk ayam
ayam - potong 4
2 ulas bwg putih
4 keping hirisan halia (sebeso 2 posen-ketuk je)
garam

- rebus semua bahan, make sure air tenggelamkan ayam..rebus smpi ayam masak..toskan
- dh siap rebus, air jgn buang

bahan utk nasi
beras (wajib la kan, x hado bkn nasi ayam la kan)hahaha
2 ulas bwg putih (ketuk)
2 keping halia (ketuk)
kunyit (skt je)
buttercup or marjerin
air rebusan ayam
daun pandan (xde pn xpe, nk bau wangi je)

- cairkan butter ats dapo, tumis bwg putih, halia, smpi naik bau, last masukkan kunyit..
- basuh beras, letak siap2 benda yg dh ditumis tu dlm beras, then masukkan air rebusan tu dlm periuk nasi.sukat la air ikut yg patut..
- nk masukkan garam ok gak, tp pndi2 la adjust sbb air rebusan tu maybe dh ada rs masin..
- masuk daun pandan..then tunggu masak..rajin2 jgk kacau yek..

* tok guru sy ajar jgk, dia kata blh isikan lemak ayam dlm nasi ni, sbb nnt lg sedap katanya, sy rajin jgk buat, tp kdg2 lupa..hahaha

bahan untuk sambal
5 biji cili besar
1/2 biji tomato (kl tomato besar, kl tomato kecik 3/4 pn ok)
halia skt
seulas bwg putih
cili padi (ikut suka pedas) sy biasa isi 7-9 biji
air rebusan ayam (ikut keperluan dlm blender tu)
2 biji limau kasturi
gula n garam secukupnya

- masukkan semua dlm blend kecuali gula dan garam..then blend la smpi penat yo..
- dh blend perasakan dgn gula n garam

* kl tomato yg muda tu (agk masam) so letak limau tu yg dh masak skt..kl tomato u dh masak blh ltk limau yg ijau..tp ok je kl terdesak, cuma maybe akn jd masam skt..xpn awk letak sebiji dulu, lg sebiji awak perah lps blend..

bahan utk ayam (utk madu)
kicap kipas udang manis
ajinomoto- secubit (tok guru sy dulu bg resipi ni, tp sy x isi aji ni, dapor x pernah ada ajinomoto kan..hahaha
madu

- masak kicap dgn secubit aji ni ats dapo dgn api pelahan je, jgn tinggalkan, dh menggelegak, kacau n angkat
- dh sejuk sapu lumur aym dgn kicap, then sapu madu
- goreng dlm periuk kecik, make sure periuk tu muat utk 1/4 ayam la, minyak kasi tenggelam ayam tu..
- sblm nk letak dlm periuk lumur kan lg sekali
- goreng api jgn kuat sgt nnt hangus pahit..api ngam2 je, minyak panas masukkan ayam, dh garing balikkan..cucuk ngn garpu pn blh..hahaha

* utk sambal kicap balance yg kicap masak tu cmpur kan dgn air rebusan je, kicap tu akn cair skt je, sbb kicap tu bila dh masak td dia mcm pekat skt

bahan sup
2 biji bwg kecik (tumbok)
2 biji bwg putih (tumbok)
halia skt (tumbok)
sup bunjut
leher, kaki ayam, or tulang2 ayam
daun sup, daun bwg, bwg greng

- tumis bahan tumbok, dh naik bau letak tulang2 tu, taruk air, garam n sup bunjut..
- renehkan lama skt..dh masak, angkat
- hidang dgn daun sup, daun bwg n bwg goreng

* xpun blh je awak masak sup ikut suka sendiri, tp xyah complicated sgt, bt sup simple je.

ok!!dh siap..blh makan dgn salad, timun, tomato...JANGAN lupe jirus ngn minyak bijan(umah aku mmg wajib ada benda ni) dengan kicap cair..siyes terbaekkkk..

Followers