Jun 19, 2015

LASAGNA

Bahan:
-Lasagna

Sos tomato:
-Sos prego traditional
-Daging cincang secukupnya..lagi byk lagi bagussss
-Onion
-Capsicum

Mushroom bechamel sauce:
-2 sudu besar butter
-2 sudu besar tepung gandum
-2 cawan susu
-Cendawan butang fresh secukupnya, hiris nipis
-Shredded mozarella cheese

topping:
mozarella cheese

Cara:
-grease bottom mangkuk kaca dengan olive oil
-in a large skillet, panaskan daging cencang sehingga brownish, masukkan onion, masukkan capsicum..kacau lg sampai dua sayur ni layu
-tuang sos prego..kacau rata...tutup api

-in another skillet, panaskan butter sehingga cair semuanya, masukkan tepung gandum, kacau2 sehingga berketul, masukkan susu dan kacau sampai semua larut...then masukkan cendawan, kacau kejap, last skali masukkan cheese sikit utk pekatkan sos

-dlm mangkuk kaca tu, sapukan bechamel sauce, layer with meat sauce, and pasta lasagne, ulang2 sampai habis..top die biasa iols layerkan dengan bechamel sauce, then meat sauce, then tabur cheese kaw kaw

bakar sampai for 40 minutes...sbbnye iols pakai instant lasagne pasta...pasta ni tak perlu rebus...so agak2 die menyerap semua air2 dari sos tu..dan lembut..dah boleh angkat...

Followers