Jun 9, 2012

Solid Food Baby-Point penting

Jangan bagi epal,perut baby boleh meragam..better bagi buah pear dlu berbanding epal.
1-avocado+pisang
2-bubur nasi + pumpkin(rebus skali ngan halia utk elak angin) / carrot +avocado
3-oat+avocado+kurma+apple
4-bubur nasi+carrot+kurma
5-bubur+kentang+carrot+kismis
6-puree epal + lai + fm
7-breakfast:barli+puree pisang,lunch:barli+kismis,ptg:puree cauliflower,dinner:puree pear (7m)
8- cmpur oat ngan puree buah mango, pear, apple, pisang.blend oat tu bg halus, then cmpur ngn air panas. 
bahan2 utk stok ayam yg saya guna:
ayam (tulang temulang)
bawang besar holland
bawang putih
leek
carrot
celery stick
halia
Kismis
rempah 4 beradik
**sy rebus je sume dlm 3jam, amik stok shaja, frozenkan mcm puree tu, stok utk 2-3w (ikut brp byk dpt)
**perlu ingat protein sebaiknya diperkenalkan sms umur bb mencecah 8m, tlalu awal mungkin menyebabkan usus bb susah utk mencerna protein
**perlu buat 4days rule juga utk ayam
**kentang+nasi bukan kombinasi yg baik sbb high carbo & potensi bb sembelit adalah tinggi, utk 6m bb kentang lebih sesuai digantikan dgn keledek

**bubur kanji + bayam merah + carrot + sayur jagung + ikan kembung rebus


biskut baby
‎200gm mentegar
1biji kuning telur
100gm gula castor
1/2sudu teh emplex

Pukul sebati bahan2 diatas...n masukkan pl

200gm t.gndum
30gm nestum yg dikisar halus
3sudu besar susu tepung
60gm t.jagung

Uli sampai jadi doh..bakar dlm suhu 150° 20min


ugget Ayam Tauhu

Recommended for 10mo ke atas
**RESEPI MENGANDUNGI TELUR**

sumber resepi: rancangan masakan jepun

bahan:
-2 keping daging boneless (bahagian peha atau dada)
*total berat sekitar 400g
-75g tauhu lembut
-1cawan serbuk roti
-1/2 telur (dikocok tlebih dahulu)
-sedikit lada sulah/garam (optional)

utk balut:
1 biji telur + 1/2 biji telur (lebihan td)
breadcrumbs

cara:
1. buang semua kulit dan lemak di ayam. bersihkan dan potong kecil2. blend isi ayam hingga hancur. jika guna blender biasa (mcm saya), blend sikit2.
2. masukkan isi ayam hancur tadi dlm bekas besar, campur tauhu, dan lada sulah/garam (jika guna for 1yo keatas).gaul hingga sebati.
3. kemudian baru masukkan telur dan breadcrumbs dan gaul lagi hingga sebati.
4. bole la bentukkan ikut citarasa masing2. sy buat square and bulat je.
5. celup ngan telur dan golek2 dlm breadcrumbs.
6. panaskan minyak, bila minyak dh panas kecilkan api dan goreng nugget hingga keemasan (api perlahan supaya isi nugget masak sempurna).
7. lebihan bole disimpan dlm sejuk beku (freezer) sbgai stok di saat2 kemalasan melanda. hehehe ^_^

*sekiranya anak masih belum OK ngan telur, simply elakkan telur cuma gantikan ngan air. utk coating pun guna air (spray) then golek dlm breadcrumbs.
*resepi ni sekarang favourite ahli rumah kerana rangup kat luar, dan sangat juicy kat dlm. mcm nugget kt malaysia plak.hihi
*agak penat sbb buat sendiri proses ni, tp bbaloi bila tgk anak mkn dgn bselera ..kepuasan buat sendiri - terjamin keselamatan dan bersih bahan2 yg kita gunakan.
 


link:-
heavilyspiced.blogspot.com

Followers