Jun 9, 2012

Cloth Diaper-Point penting

Point penting:
-aio=all in one.soaker dijahit skali ngan cd.
Ai2=all in two.soaker bley bukak2.kalo bby kencing sj,bley bukak soaker,n pasang soaker bersih pd cd yg sama.

-Cd weegro(cd jenis cover)=1cd+1 insert+1sock(cpt kering),+1inner bc (lagi cepat kering)
-Insert mf xboleh direct to skin
-mf boleh letak bhgn plg atas.function menyerap tp xblh direct to skin
-insert microfleence blh letak bhgn atas
-insert hemp pun function menampung air.hemp xsesuai+bamboo sbb dua2 menampung air.
-boleh guna sabun daia or kuat harimau
-hemp seuai combo dgn microfiber / zorb2 ok. letak microfiber/ zorb kat atas. hemp kat bwh.
-klu ada masalah rashes blh guna bedak pureen medicated
-atas mf,bwh zorb...mf akn serap pee n zorb akn tmpung pee tu
-nappy liner utk lapik muntot baby supaya klu poo poo buat nappy liner n cd still boleh guna lagi-brand pureen or autumnz

-CDMURAH:
--babyland(cutting kecik tapi kemas)-xsesuai utk baby besar(nnt 9bln dah nk kena beli baru)
--qq(cutting besar),org puji qq minky bamboo
-wegro pun org puji jgk
--little buddy
-cd bamboolite(xbocor)

-bamboo n mf masa basuh boleh skalikan cuma masa prewash kena asingkan takut minyak pada bamboo merosakkan mf.
-insert jadi keras sebab sabuh masih ada,so kena basuh semula.(tips basuh cd:kurangkan sabun banyakkan air).klu ada kuning poo poo basuh dengan sunlight n jemur bawah cahaya matahari)
-nak basuh cover cd basuh dalam net supaya cover x rosak.or rendam ngan air panas sampai air tu sejuk.
-insert bamboo lepas angkat lepas dijemur akan jadi keras so konyok2 kan je masa nak lipat akan lembut semula.
-bamboo kena prewash 6-7x
-kenapa berbau??kalau bau ms nk sidai tu...kira nya tk ckup sabun atau tk cukup bilas...kalau lps baby pakai sekejap sj dh berbau tu tnda nya detergent buil up..kena buat stripwash


link utk cd:
-http://www.lunafamily.my/diary/2008/11/27/lunatots-cloth-diaper-2/

Followers