Nov 17, 2012

Unpaid leave

Banyak betul aku cuti tahun ni.Dah ada anak ni dah tak boleh suka-suki cuti macam bujang dulu.

Anak sakit aku cuti,aku sakit aku cuti(malas nak jumpa doktor minta mc),aku malas keje pun aku cuti.babysitter bercuti pun aku cuti.

Tahun depan nak pastikan annual leave aku takkan disalahgunakan lagi.azam tahun depan!!

Nov 12, 2012

TIPS-TIPS

Copy paste dari blog anon

DAPUR:



1. Kupas bawang banyak-banyak letak dalam freezer. Jangan basuh supaya tahan lama.
Cepatkan kerja-kerja memasak.

2. Setiap mlm sebelum tido turunkan ayam+ ikan beku dari bahagian freezer ke
bahagian chiller.esok boleh terus masak tak payah tunggu lama :)

3. Siapkan cili kering yg dah diblend n campuran bwg putih bwg merah yg dh diblend
n simpan dlm fridge

4. Sayur yg leceh nk siang (bayam, kangkung n etc) siang siap2, letak dlm zipper
bag(cosway punya) leh thn sehingga seminggu dlm tu tnpa layu. Ni utk cepat dan
mudah buat bubur anak

5. ikan / ayam / sotong etc (barang basah), pack kan dalam plastik kecik2 utk
sekali masak. basuh siap-siap (untuk elakkan bakteria) dan letak garam kunyit
terus. Juga ayam /sotong/daging etc dadu kecil-kecil utk masak sayur, tomyam,
bubur anak etc..

[Boleh
guna bekas kecil / zipper cosway etc utk storage].

6. Buat sendiri resepi garam kunyit tu buat sendiri, buat banyak terus.. blender
serai, kunyit, garam, halia, bawang putih...sukatan suka hati... boleh guna utk
ayam, ikan samada dibakar atau goreng.

7. Hujung minggu, buat sambal banyak terus, blender cili merah, bawang dll terus
masak. dah sejuk masukkan dalam peti. nak bekukan pun boleh.. nnt kalau nak
masak ayam masak merah @ masak pedas, ikan ke, sambal udang ke, sambal tempe
ke... just goreng je benda2 tu n last skali letak sambal yang dah ready.

8. msak buat 2-3 jnis lauk yg utk kuantiti 2-3 kali mkn. Asingkn siap2 ikut portion
pastu msuk freezer. Ble nk mkan selang seli lauk supaya xbosan. Cume sayur je
msak fresh.

9. manfaatkan tanah yang ada kat rumah, supaya tidak la nak masak semua kena beli.
jimat masa dan duit (tanam serai, lengkuas, ulam2an, cili, daun kesum, bendi
etc). Tanam serai kn rumput besar skit..korek lubang dlm br msuk rumpun
serai..klau tnm kesum n pndn..ltk sabut keliling supaya sejuk n berair.

10. Masak dan bawa bekal ke pejabat untuk jimatkan belanja dan berkhasiat :-)

11. Masak nasi lebih sikit untuk dinner, lebih buat nasi goreng pagi esok.

12. belanja brg basah seminggu sekali....keje everyday masak sebbb anak2 akk bekalkn
ngn makanan gi umah pengasuh...bwg dah siap blend...lade kering dah siap
kisar,ayam/ikan dah siap satu bekas satu hari yg dah bersih,sayur potong mlm
bungkus ngn plastik lekat yg putih tu...dalam peti..bangun tido,, boleh terus
masak x buang mase..plg lm dok dapur 1jam...biase 30 minit gerenti boleh
siap.



PAKAIAN:

1. Gosok baju kerja untuk seminggu ketika cuti hujung minggu.

2. Kalu basuh Baju, hang terus dgn hanger Dan bila kering terus gantung dlm
almari.bj yg ltk hanger jgn biarkan dlm bakul baju lama2 nnt berkedut dan susah
nak gosok.

3. baju anak-anak Kalau dilipat, pastikan dilipat berpasangan, cthnya seluar
jean& tshirt. Jadi tak bersepah2.

3. lipat n gulung baju then ikat baju2 anak dgn getah supaya tak sepah bila depa
tarik.

4. Lipat baju sambil tengok TV





BILIK TIDUR:

1. Tukar cadar katil 1 / 2 bulan sekali.



ANAK-ANAK:

1. Kalau hntr anak ke nursery/pengasuh, diaper n baju hntr utk seminggu terus. Susu
je kena bekalkan hari (susu ibu) kalau yg kakak, mmg tggl 1 bekas susu kt
nursery. Supaya pagi2 x kelamkabut uruskan bakul anak ke nursery.

2. anak fully pakai cd, jd ms lipat tu masukkan insert siap2 dan asingkan mana yg
siang hr, mana yg 2 insert utk mlm, masukkan terus, jd jmat masa sket.

3. Bagi anak2 makan kenyang sebelum buat keje supaya tak diganggu :-)




LAIN-LAIN:

1. kemas umah yg betul2 punya setiap jumaat petang lepas sekolah.....sbtu ahad relax....kalu kemas biasa tgk keadaan umah...kdg 2 hr skali sapu sampah n mop....dapur kena hr2...

2. Minta pertolongan suami dengan baik.

3. sume keje di 'simple' kan.. antaranya beli bj yg tak yah iron..so tak de isu nak iron bj selalu

Oct 3, 2012

Sedihnya hatiku

Sedih hati aku ni tak hilang-hilang lagi..
Aku dapat rasa semua orang pun sedih..
 
Walaupun takde kena mengena ngan aku tapi macam dapat rasa kesedihan kawan aku sekarang
Tiba-tiba orang yang kita sayang pergi tak kembali lagi
Macam mana nak bagitau kat anak yang ayah dia dah takde lagi..boleh ke nak buat budak sekecil tu paham..
 
Tak dapat bayangkan kalau situasi tu berlaku pada aku
Semoga jeeranuch tabah..
 
Semoga aku tabah menghadapi kerja2 mendatang tanpa jeeranuch nanti atau dengan jeeranuch yang baru,yang mungkin dah tak sama macam dulu..
 
 
R.I.P Boy..
 
 

Sep 18, 2012

sooo sooo sad

sangat menyedihkan bila ko dah cuti 3 hari berseronok ngan anak ko..anak ko pun bila pagi tadi bangun tido muka ceria x ingat,konon macam hari ni pun mak kesayangan akan jaga dia..tapi rupanya akan hantar ke rumah baby sitter dan buat muka sedih.

owhhh,soooooo sad!!

kenapa dulu cita2 aku bukan lisa suri rumah?kenapa??salahkan diri sendiri sebab sibuk nak belajar tinggi2,masuk u dan dapat keja best.damn!!!

Sep 13, 2012

kerja..kerja..lalalala

kerja..kerja..
nant boleh shopping online bersungguh-sungguh..
kerja..kerja..lalala

Sep 12, 2012

Rambut[8M2W]

Rambut fira dah mula panjanglah!! :)

fira afina

hari2 mummy rasa mcm nk benti keje jaga fira..
hari2 mummy rindu fira.

Jun 21, 2012

Meniarap [5M4W]

Dengan rasminya Fira dah boleh meniarap..tapi bila dah meniarap bising plak sebab nak ke depan tak boleh..aduhhhhh.

Jun 9, 2012

Solid Food Baby-Point penting

Jangan bagi epal,perut baby boleh meragam..better bagi buah pear dlu berbanding epal.
1-avocado+pisang
2-bubur nasi + pumpkin(rebus skali ngan halia utk elak angin) / carrot +avocado
3-oat+avocado+kurma+apple
4-bubur nasi+carrot+kurma
5-bubur+kentang+carrot+kismis
6-puree epal + lai + fm
7-breakfast:barli+puree pisang,lunch:barli+kismis,ptg:puree cauliflower,dinner:puree pear (7m)
8- cmpur oat ngan puree buah mango, pear, apple, pisang.blend oat tu bg halus, then cmpur ngn air panas. 
bahan2 utk stok ayam yg saya guna:
ayam (tulang temulang)
bawang besar holland
bawang putih
leek
carrot
celery stick
halia
Kismis
rempah 4 beradik
**sy rebus je sume dlm 3jam, amik stok shaja, frozenkan mcm puree tu, stok utk 2-3w (ikut brp byk dpt)
**perlu ingat protein sebaiknya diperkenalkan sms umur bb mencecah 8m, tlalu awal mungkin menyebabkan usus bb susah utk mencerna protein
**perlu buat 4days rule juga utk ayam
**kentang+nasi bukan kombinasi yg baik sbb high carbo & potensi bb sembelit adalah tinggi, utk 6m bb kentang lebih sesuai digantikan dgn keledek

**bubur kanji + bayam merah + carrot + sayur jagung + ikan kembung rebus


biskut baby
‎200gm mentegar
1biji kuning telur
100gm gula castor
1/2sudu teh emplex

Pukul sebati bahan2 diatas...n masukkan pl

200gm t.gndum
30gm nestum yg dikisar halus
3sudu besar susu tepung
60gm t.jagung

Uli sampai jadi doh..bakar dlm suhu 150° 20min


ugget Ayam Tauhu

Recommended for 10mo ke atas
**RESEPI MENGANDUNGI TELUR**

sumber resepi: rancangan masakan jepun

bahan:
-2 keping daging boneless (bahagian peha atau dada)
*total berat sekitar 400g
-75g tauhu lembut
-1cawan serbuk roti
-1/2 telur (dikocok tlebih dahulu)
-sedikit lada sulah/garam (optional)

utk balut:
1 biji telur + 1/2 biji telur (lebihan td)
breadcrumbs

cara:
1. buang semua kulit dan lemak di ayam. bersihkan dan potong kecil2. blend isi ayam hingga hancur. jika guna blender biasa (mcm saya), blend sikit2.
2. masukkan isi ayam hancur tadi dlm bekas besar, campur tauhu, dan lada sulah/garam (jika guna for 1yo keatas).gaul hingga sebati.
3. kemudian baru masukkan telur dan breadcrumbs dan gaul lagi hingga sebati.
4. bole la bentukkan ikut citarasa masing2. sy buat square and bulat je.
5. celup ngan telur dan golek2 dlm breadcrumbs.
6. panaskan minyak, bila minyak dh panas kecilkan api dan goreng nugget hingga keemasan (api perlahan supaya isi nugget masak sempurna).
7. lebihan bole disimpan dlm sejuk beku (freezer) sbgai stok di saat2 kemalasan melanda. hehehe ^_^

*sekiranya anak masih belum OK ngan telur, simply elakkan telur cuma gantikan ngan air. utk coating pun guna air (spray) then golek dlm breadcrumbs.
*resepi ni sekarang favourite ahli rumah kerana rangup kat luar, dan sangat juicy kat dlm. mcm nugget kt malaysia plak.hihi
*agak penat sbb buat sendiri proses ni, tp bbaloi bila tgk anak mkn dgn bselera ..kepuasan buat sendiri - terjamin keselamatan dan bersih bahan2 yg kita gunakan.
 


link:-
heavilyspiced.blogspot.com

Cloth Diaper-Point penting

Point penting:
-aio=all in one.soaker dijahit skali ngan cd.
Ai2=all in two.soaker bley bukak2.kalo bby kencing sj,bley bukak soaker,n pasang soaker bersih pd cd yg sama.

-Cd weegro(cd jenis cover)=1cd+1 insert+1sock(cpt kering),+1inner bc (lagi cepat kering)
-Insert mf xboleh direct to skin
-mf boleh letak bhgn plg atas.function menyerap tp xblh direct to skin
-insert microfleence blh letak bhgn atas
-insert hemp pun function menampung air.hemp xsesuai+bamboo sbb dua2 menampung air.
-boleh guna sabun daia or kuat harimau
-hemp seuai combo dgn microfiber / zorb2 ok. letak microfiber/ zorb kat atas. hemp kat bwh.
-klu ada masalah rashes blh guna bedak pureen medicated
-atas mf,bwh zorb...mf akn serap pee n zorb akn tmpung pee tu
-nappy liner utk lapik muntot baby supaya klu poo poo buat nappy liner n cd still boleh guna lagi-brand pureen or autumnz

-CDMURAH:
--babyland(cutting kecik tapi kemas)-xsesuai utk baby besar(nnt 9bln dah nk kena beli baru)
--qq(cutting besar),org puji qq minky bamboo
-wegro pun org puji jgk
--little buddy
-cd bamboolite(xbocor)

-bamboo n mf masa basuh boleh skalikan cuma masa prewash kena asingkan takut minyak pada bamboo merosakkan mf.
-insert jadi keras sebab sabuh masih ada,so kena basuh semula.(tips basuh cd:kurangkan sabun banyakkan air).klu ada kuning poo poo basuh dengan sunlight n jemur bawah cahaya matahari)
-nak basuh cover cd basuh dalam net supaya cover x rosak.or rendam ngan air panas sampai air tu sejuk.
-insert bamboo lepas angkat lepas dijemur akan jadi keras so konyok2 kan je masa nak lipat akan lembut semula.
-bamboo kena prewash 6-7x
-kenapa berbau??kalau bau ms nk sidai tu...kira nya tk ckup sabun atau tk cukup bilas...kalau lps baby pakai sekejap sj dh berbau tu tnda nya detergent buil up..kena buat stripwash


link utk cd:
-http://www.lunafamily.my/diary/2008/11/27/lunatots-cloth-diaper-2/

Fira Afina [5M2W]

Malam tadi fira baru cuba2 nak meniarap sendiri..comel je tengok.Step tangan belum betul lagi.Berusaha ye sayang,mummy tau fira boleh.chaiyok2!!!! :)


dipaksa meniarap


Dah 2 hari try bagi fira mkn air kanji+susu.Saje bagi malam2 sebab nak jadi orang pertama suapkan makanan kat fira.Walaupun belum 6bulan tapi mak dia tak sabar nak masak2 utk fira.Air kanji tu nak perkenalkan solid food utk baby.Lepas ni fira try buah pear plak yer.Bulan depan baru mummy masakkan bubur.

Berselera tgk dia mkn.tak taula sebab sedap atau memang suka je nak masukkan sudu tu dalam mulut dia.Sekarang semua benda pun nak masuk mulut.Buku untuk dia pun dah koyak sebab dia tarik nak masukkan dalam mulut dia.Tak panjang umur la kot buku tu nanti.Takde nya nak simpan sampai dia besar. Paper xboleh dah nak baca depan dia,mesti nak tarik.Belum baca lagi dah koyak..semua pun nak masuk mulut la.meja,laptop,huruf2 kat laptop dan sebagainya la.

Seronok je tengok perkembangan dia walaupun cuma dapat tengok waktu malam n hujung minggu.Mak yang bekerja macam ni la..Kalau boleh tak nak kerja nak jaga fira je kat rumah.Tak kerja tapi duit masuk ribu2 dalam akaun.

Baru pukul 9 pagi dah rindu fira.Hari2 rindu fira kat tempat kerja.nasib baik ada banyak video dan gambar2  fira dalam phone..harap2 babysitter fira layan fira baik2 yer sayang...tak sabar nak tunggu fira boleh bercakap,boleh la mengadu kalau ada apa2..Cepat besar yer sayang,cepat boleh bercakap..tapi sekarang pun dah banyak menjerit,kalau dah pandai cakap mesti tak terlayan mummy ngan ayah kan..

semoga fira membesar dengan sihat,kuat baik,comel,bijak dan semua yang baik2 la =))

Jun 6, 2012

2 Tahun

Happy anniversary ke 2 tahun untuk aku dan suami comel...tahun ni dah bergelar ayah dah..We loveeee u so much ayahhhh.dari mummy dan fira :) *confius jap,ni ucapan anniversary ke ucapan birthday ayah fira??*

-rezeki 2 tahun-ayah naik gaji
                        -mummy naik pangkat

alhamdulillah..Rezeki Fira Afina ^_^

Jun 2, 2012

Resepi Ayam Panggang Beraroma

1/2 ekor ayam
1 pokok daun ketumbar ( daun, batang dan akar2nya sekali – cuci bersih2 )
1 inci halia
1 labu bawang putih ( 6-8 ulas bawang putih )
3 – 4 biji cili merah ( kalau nak lebih pedas boleh guna cili padi )
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu makan gula
1/2 sudu makan garam
2 – 3 sudu makan jus limau/cuka
sedikit perasa (jika suka )
**jika suka boleh letak jintan dan biji ketumbar atau serai – di kisar sekali dgn bhn kisar…. saya tak letak!!!… saja nak try resepi yg simple!!!
Cara Penyediaan
1. Bersihkan ayam dengan gaulkan tepung gandum dan bilas dgn air bersih…
2. Kisar bawang putih, cili merah, halia, daun ketumbar, serbuk kunyit, gula, garam, jus limau dan  gula dgn sedikit air.
3. Sediakan dulang pembakar kemudian susun ayam.
4. Kelar2kan sedikit  ayam tersebut terutama bahagian isi yg tebal…
5. Curahkan bahan kisar pada ayam…gaul2kan hingga sebati ayam dgn bahan kisarnya
6. Perapkan sebentar, barulah dibakar…. selama lebih kurang  50 minit – 1 jam…
7. Balik2kan ayam agar rata masaknya…sambil dilumurkan rempah/minyak ayam pada ayam tadi….
8. Bila ayam sudah masak keluarkan ayam kemudian dipotong2 dan tuang kuahnya pada ayam tadi..
9. Jika suka hidangkan dengan sos cili bersama daun ketumbar bersama ulam2an dan nasi panas.

Dah try-sedap

Feb 5, 2012

sebulan


Bawak budak kecik ni pegi cucuk hepatitis b.
dah sebulan dah anak mummy ni..sekejap je masa berlalu..

tapi kalau dia meraung aku plak yang meroyan bila la nak besar budak ni!!!

1 month:
fira dah pandai senyum (menangis memang dah lama pandai)
kalau menangis,dukung letak kat bahu tepuk sikit2 nanti diam.tapi diam sekejap je..

fira suka tidur mengiring.penat tegakkan,nanti senget balik..takpe la nak,asalkan ko selesa

tak kisah hisap susu dalam botol(tiba2 teringat tajuk cerita anu dalam botol), tak kisah hisap puting..tapi mula2 tu amik masa sikit sebab fira macam merasa dulu puting tu,lepas tu bila dah ok terus hisap laju2..hehe

suka sangat nak hisap jari,geget nanti baru tau

update aku plak:
ayam dah boleh makan,daging pun dah boleh..telur tak boleh lagi.seafood tak berani nak try..

kadang2 curi minum air sejuk..hehe.tapi tak berani buat selalu..

ok,budak kecik dah start menangis dah..




Jan 30, 2012

ruam panas

budak yang ada ruam panas.
gunala ubat sapu untuk hilangkan ruam

tapi rasanya aku dah set up kan baik punya,tak panas..tak sejuk sangat..
tapi ruam ni tetap ada.

kesian fira..




Jan 21, 2012

Perlu makan/minum dalam masa 1 ari lepas abis pantang!!!

14 feb hari yang ditunggu-tunggu.dah abis pantang.yeayyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!

Nakkkkkkkkkkkkkkk:-

1.Prosperity burger (wajib makan ni!masa mengandung dapat makan sekali je,tu pun puas la pujuk en.somi sebab dia takut baby panas.last2 mengalah jugak sebab aku dah panazzz..hehe.harap-harap 14 feb nanti still ada lagi.pleaseeeeeee)
2. ABC(owhhhhhh,sedapnya ABCCCCCCCCCCCCCCC.m0tip C banyak-banyak ni nak menunjukkan betapa mengidamnya aku)
3. Cendol tepi jalan kat kajang tapi tak nak benda yang ijau2 tu.
4. Nasi lemak makcik tepi jalan (sila jangan pikir bukan-bukan)
5. Nasi lemak budak lelaki yang ada jual burger jugak.burger dia pun nak jugak.
6. Sushi!!!!!!!!!!!!!!(owh sushi!!!!!!!!!)
7. maggi kari n maggi tomyam (dah 9 bulan aku tak makan maggi,agak2 otak dah jadi makin pandai tak sebab dah lama tak makan benda yang banyak MSG ni)
8. Air vanila coke letak ais banyak2
9. Air soda bandung letak ais lite2 jer
10. Buah dragon fruit.ada dalam fridge tinggal nak dipotong je.


ni je dulu.nanti-nanti tambah lagi senarai cukupkan 100.

Followers