Jan 31, 2017

Ikan singgang version tiamia

Rebus air masukkan hirisan kunyit,halia, bawang putih dan merah dihiris, cili hiris, sekeping asam, beberapa tangkai daun kesum, seinchi belacan dibakar.

Masukkan ikan, kacang panjang dan tomato.

Biarkan mendidih


makan dengan tomato

-Sedap
 







Jun 8, 2016

POPCORN

3 sudu besar minyak (seeloknya minyak masak kelapa sawit tu)
1/3 cawan biji jagung (popcorn kernel)

Caranya :  Letakkan minyak, masukkan beberapa biji jagung.  Bila jagung tu dah 'pop' bolehlah masuk kesemuanya.  Tutup bekas & tunggulah letusan² berlaku.  Bila bunyi pop dah berhenti, boleh tuang popcorn tu dalam bekas lain.  Masa memasak tu, boleh goyang²kan periuk untuk pastikan kesemua biji jagung dah 'pop' dengan jayanya.  (boleh refer gambar dr blog terbabit ye... )

Bila dah siap popcorn nya tu, saya sediakan pula sadurannya.  Sadurannya saya gunakan resepi lain pula... Memang terbaiklah resepi ni!  Karamel yang saya buat kali ni memang cukup untuk 250gm corn kernel yang saya masak(4x 1/3cawan - saya habiskan kesemua jagung dengan menggandakan resepi sbyk 4x).  Jadi kalau anda hanya masak 1/3 cawan biji jagung, sadurannya ni buat 1/4 bahagian sahaja ok.

Resepinya saya ambil dr sini  .  Meh saya translatekan ye.. (resepi ini untuk 250grm popcorn kernel or 4 kali ganda resepi kat atas)

1 cup butter 
2 cup gula perang
1/4 cup corn syrup (saya guna maple syrup or boleh juga letak madu)
2 skvanilla ekstrak
1 sk soda bikarbonat

Cara²nya :  Cairkan butter, masukkan gula & syrup.  Kacau rata sampai sebati, bila dah sebati tutup api.  Masukkan vanila ekstrak & soda bikarbonat, kacau.  Then masukkan popcorn yang siap dimasak tadi... Gaul rata... 
Sedang menggaul popcorn dengan saduran.  Saya campurkan sedikit pretzel untuk naikkan rasa masin.  Boleh tambah peanut, almond or any kind of nut yang dibakar dahulu untuk dapatkan kelazatan yang maksimum!  
 Oh ye... jangan ingat dah boleh makan ye.  Popcorn yang sedap, mestilah dibakar dulu.  IIsshh.. lecehnya!!!  Yuppp.. Itulah perasaan saya bila memikirkan nak kena bakar pulak berkali² sebab saya buat banyak.  Tapi nak sedap punya pasal, saya sanggup mencuba. 
Tiha sedang transfer popcorn yang disadur untuk dibakar
 Bakar dalam preheated oven pada suhu 150c selama 30 minit (saya guna suhu 160c).  Since kuantiti popcorn saya banyak, terpaksalah bakar 3x.
Tunggu turn untuk dibakar.  
 Bila dah siap bakar, sejukkan.  Kemudian lerai²kan sebelum disimpan atau dimakan.  Tunggu sejuk dulu sebelum dileraikan tau, baru super rangup!  Seriously... rasa popcorn ni sedap sangat.  Setanding Garret yang mahal tu.  Memang berbaloi² & puashati.  walaupun ambil masa nak menyediakannya.. menegokkan anak² & Baba terkinja² kesedapan.  Pastinya Mama akan buat lagi.. dan lagii... hahahaha....
Sedang disejukkan sebelum dilerai²kan.  
Sapa² nak rasa popcorn yang sedap, wajib cuba resepi ni!!!  Memang lazat tak terkata.  Betul niii... CUBA TAUU!!  Babaiiii...

SUMBER:BLOG KINA


Pancake

Ingredients
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda ~ k.nor letak secubit jer
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted
cooking spray ~ optional

Directions
Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".

Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.

Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.


RESEPI : GOOGLE

Jun 7, 2016

Rendang Ikan Tongkol







Bahan-bahannya :


1 ekor ikan tongkol saiz sederhana
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugur
Gula melaka - secukup rasa
Maggi® CukupRasa™ - secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis



Bahan hiris :


2 helai daun kunyit
8 helai daun limau purut



Bahan kisar :


12 biji cili merah (boleh tambah cili padi kalau nak lebih pedas)
3 cm halia
3 cm kunyit hidup
3 cm lengkuas
2 batang serai
15 biji bawang merah
6 ulas bawang putih 



Cara-caranya:


Potong ikan 2 cm tebal. Lumur ikan dengan air limau atau air asam jawa dan sedikit garam. Perap 15 minit dan bilas bersih. Goreng ikan yang telah dibilas, jangan terlalu garing, agak-agak dah elok masak, angkat dan toskan.
Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bahan kisar, daun kunyit, daun limau hingga naik bau.
Masukkan ikan, gula melaka, kerisik dan asam keping. Kacau rata.

Masukkan santan dan Maggi® CukupRasa™ secukup rasa. Masak hingga rendang pekat. Sesuaikan rasa, tambah Maggi® CukupRasa™ jika perlu. Kacau sebati. Tutup api.

from:google

Followers